Урок 0

Самовчитель німецької мови для початківців. Вивчити німецьку з нуля

Кожному, хто вивчає чи збирається вивчати німецьку мову, потрібно орієнтуватися у потоці нової інформації. Правила є у будь-якій граматиці, але як їх опанувати? Що потрібно вже, а що краще залишити на завтра? У кожній справі є свої прийоми та секрети – є вони й у вивченні німецької мови.

Цей короткий посібник призначений насамперед для початківців, але може використовуватися щодо німецької мови будь-якого рівня. Якщо це ваші перші кроки – ви знайдете тут простий та покроковий самовчитель німецької мови. Якщо ви вже багато знаєте – перевіряйте та розширюйте свої знання.

Самовчитель німецької мови складається із трьох частин: основи фонетики, морфологія, лексика. Кожна частина ділиться на розділи, в яких розглядаються окремі теми. Перша частина дозволяє оволодіти правилами читання та основами німецької вимови, а також вводить найбільш уживані побутові фрази та звороти. У другій частині подано компактний опис великих тематичних розділів німецької граматики. Третя частина присвячена розгляду лексики німецької мови, необхідної у повсякденному спілкуванні, типових побутових ситуаціях. Тут представлені навички ведення бесіди, етикету та різноманітна інформація з галузі країнознавства та німецької культури.



З чого почати



Якщо ви збираєтеся вивчати німецьку мову ґрунтовно або вже приступили до цього, вам не обійтися без кількох посібників. Кожен підручник розкриває тему по-своєму, і досвідчені викладачі радять комбінувати матеріал, щоби не було одноманітності. Для постановки вимови потрібні аудіозаписи на додачу до підручників, відеокурси на Ютуб або новини німецького радіо та Інтернету.

Є сенс придбати окрему збірку граматичних вправ. І якщо німецька мова дійсно вам потрібна - купіть словник, рано чи пізно він вам все одно знадобиться. Що ж до словників взагалі, то якщо ви віддаєте перевагу комп'ютеру - підійде будь-який електронний німецький словник або ресурси в Інтернеті, але це не універсальний, а допоміжний засіб.

Тільки не перестарайтеся! Деякі, ще не почавши займатися, обкладаються такою кількістю підручників та збірників вправ, що потім самі лякаються та втрачають запал до вивчення мови.

Якщо ви хочете опанувати ази мови перед поїздкою за кордон, то, звичайно ж, насамперед у вас з'явиться розмовник. Але якщо ще залишився час на підготовку - постарайтеся отримати уявлення про живу німецьку мову та основи граматики. Справа в тому, що в Німеччині вам доведеться не тільки відтворювати фрази з розмовника, а й – головним чином – слухати та розуміти те, що вам кажуть у відповідь.

Якщо німецька – ваше хобі, не сумуйте з приводу того, що вам "бракує часу, щоб як слід вивчити Plusquamperfekt Passiv". Навчіться правильно говорити і читати, освойте найбільш уживані форми, перекладайте зі словником улюблені пісні чи вірші.

Не думайте, що німецька мова вичерпується кількома підручниками! Купуйте двомовні видання та привабливу для вас літературу німецькою мовою. Саме привабливу, а не будь-яку. Краще із задоволенням прочитати серію детективів, ніж, важко зітхаючи, виносити на смітник тому Гете - і навпаки.

Шукайте німецькі фільми з субтитрами, слухайте опери Вагнера або рок, ловіть німецьке радіо (дуже корисно) – і, звичайно, не забувайте регулярно заглядати в Інтернет!

Урок 1